

Publication: RapportGauteng (Sport) Publication Date: 15 Apr 2018

Page: 18

AVE: 98127.76 Circulation: 41034 Part: 1 of 1

Varsity-eindstryd: Dis die ou honde teen jong Turke

In die een hoek van die bokskryt in die Varsitybeker-eindstryd mô-re in Stellenbosch staan die Ma-ties as 'n ervare eenheid, despe-raat vir lang ontwykende sukses. In die ander hoek staan die Pukke - 'n jong, onervare dog opwindende en geesdriftige span met niks om te verloor nie. Die twee soanne wat vaniaar

Die twee spanne wat vanjaar se eindstryd gehaal het, was son-der twyfel die beste spanne in die reeks. Tog is hul suksesresep-

te uiters uiteenlopend. In die Pukke se 23-tal is daar

in the Purke se 23-tal is daar net vier spelers wat voorheen al in 'n eindstryd gespeel het. In die Maties se span is daar 15. "Ons weet dit gaan nie maklik wees nie," erken Tiaan Bezuiden-hout, die Pukke, die buiteperd se

nour, the Purker, the Dutteperor a agtsteman en kaptein.
"Dit is dalk goed dat ons 'n jong span het. Jonger ouens bring soms meer na die tafel, want hulle is nie bang om foute te maak nie. Ons het darem 'n paar senior ouens ook, maar



jong spelers bring dit," sê hy. Hy glo die vars briesie wat saam met die jong Turke in Pot-chefstroom ingewaai het, het nu-we lewe in die Puk-span geblaas.

"Die gevoel in die span is dat alles net lekker is. Ek dink dit is

ons dit so ver gemaak het."

Die Pukke het die Varsitybekerreeks in 2016 laas gewen, toe hul-

le die einste Maties met 7-6 in die

Danie Craven-stadion geskok het. "Ouens soos Louis (van der Westhuizen), Walt (Steenkamp) en Dean (Stokes) het in daardie eindstryd gespeel. Hulle het al-mal dieselfde gevoel - ons moet dit net as nog 'n wedstryd bena-der. Eindstryde lewer nie mooi rugby op nie, jy moet eenvoudig sorg dat jy jou foute beperk."



Die Maties is onder veel meer druk as die jong Pukke-span. Hulle het die eerste drie toer-nooie in 2008, 2009 en 2010 ge wen, maar daarna nog nie weer Varsity-sukses geproe nie. Hulle het sedertdien in vier eindstryde gespeel en elkeen verloor, inslui-tend verlede jaar se eindstryd teen die Tukkies en 2016 s'n teen die Pukke in Stellenbosch.

Uitskieters

Voorste puntemakers:
1. Schalk Hugo (Pukke) 89;
2. Kobus Engelbrecht (UJ) 74;
3. Chris Smith (Maties) 72;
4. Duncan Saal (Maties) 50;
5. Christian Humphries (Wits)

Voorste driedrukkers:

1. Duncan Saal (Maties) 10;

2. Xolisa Guma (Tuks) 6;

3. Bin Kasende Kapepula (Wits) 6; 4. Odwa Nkunjana (UJ) 6; 5. Nyasha Tarusenga (Ikeys) 6.

"Ons is bewus van daardie "Ons is bewus van daardie stukkie geskiedenis, maar ons steur ons nie regtig daaraan nie. Ons fokus net op dit wat ons kan doen," sê die span se stur en kap-tein, Chippie ("Net my ouma noem my nog Niel") Oelofse. Die kaptein is die mees ervare speler in die Maties-span. Hy het in drie van Maties se vier onsuk-

in drie van Maties se vier on sesvolle eindstryde gespeel.

Chippie Oelofse word môre die mees ervare Varsitybekerspeler tot nog toe wanneer hy vir die 44ste keer vir Maties

"Ons het baie geleer uit die vo-rige eindstryde. Die grootste ding is om net kop te hou, nie net op die dag van die eindstryd nie, maar in die hele week wat opbou tot die eindstryd," sê Oelofse. Hoewel geen speler in Maries se span die beker al vir die Ma-roenspan gewen het nie is daar

se span die beker al vir die Ma-roenspan gewen het nie, is daar vier spelers in die Matiespan wat by ander spanne al eindstryd-wenners was. Hulle is Chris Mas-syn en Neethling Fouché (Tuks), Wilmar Arnoldi en die agtsteman Marno Redelinghuys (Pukke). Daarby het die Stellenbossers ook heelwat waardevolle eindstryd-ervaring.

Maties het reeds in sewe Varsitybeker-eindstryde gespeel, waarvan hulle drie gewen het. Die Pukke het al in gespeel en kon net een wen.

■ Maties: Reinhardt Fortuin, Duncan Saal, Michael Haznar, Chris Smitt, Edwill van der Merve, Chris Smitt, Remul Melan, van der Merve, Chris Smitt, Remul Melan, and Melan, Dunch Morsen, Frest, van Riber, Norman Morsen, Frest, van Rhyn, Neethling Fouche, Willmar Arnoldi, Chippie Geloffse (6), PLAASVEFWANGERS: Craig Corbett, Ricky Mwagabara, Piet-Louw Strauss, Brandon Valentyn, Stefan Streiche, Brandon Nell, Munier Hartzenberg, Callen Nel. — Publis Reinhardt, Nell Melan, William Moraline, Edwilder, Marken Melan, Den Schalk Hugo, Chriswill September, Tlaan Bezuidenhour (6), Estehan Visage, Gideon van der Merve, Wall Steenkamp, Johan Reitief, Robert Hunt, Louis van der West-huizen, Matimu Mangany, PLAASVEFWANGERS: Percy Mingad, Nellius Theron, Theo Ferreira, Jaco Swarpeolel, Wardle Mazibu-ko, Nocsana Mathaba, Heriko Marats, Justin Newman.



